Baix Montseny Salut

Una atenció sanitària integral de tracte proper, de confiança i amb la màxima qualitat i confortabilitat

Traumatologia

El nostre equip de traumatologia està format per 7 traumatòlegs especialitzats en diferents àrees de l’aparell locomotor.

TRAUMATOLOGIA I CIRURGIA ORTOPÈDICA BAIX MONTSENY SALUT

La nostra unitat de cirurgia ortopèdica i traumatologia la formen diferents especialistes experts en diferents zones de l’aparell locomotor. Tots ells estan a l’avanguarda dels nous tractaments i tècniques en cirurgia ortopèdica i traumatològia. També realitzem tractaments amb Àcid Hialurònic i Fractors de Creixement.

En el nostre equip comptem amb:

Dr. Albert Broch, especialista en espatlla i maluc, precursor de la tècnica MAASH.

Dr. Josep Martínez, especialista en traumatologia general i pròtesi de genoll i ortopèdia infantil.

Dr. Lluís Ximeno, especialista traumatologia dels peus i cirurgia percutànea.

Dr. Marius Biosca, especialista en traumatologia i cirurgia de la mà.

Dr. Francesc Garcia, especialista en traumatologia i cirurgia de genoll.

Dr. David Torres, especialista en traumatologia i cirurgia ortopèdica de genoll i peu.

Les intervencions que realitzem al Baix Montseny Salut són:

Extremitat superior, Avant braç i braç

Extracció de material de síntesi.

Intervenció de parts tobes.

Síntesi de cúbit i radi.

Síntesi endomedular diàfisi d’húmer.

Artroscòpia de canell.

Alliberament  del canal carpià.

Exèresi de quist sinobial

Extracció de material de síntesi del canell.

Cintura escapular artroscòpia diagnòstica.

Reducció tancada de luxació d’espatlla.

Cirurgia reparadora de tendons de l’espatlla.

Bursectomia i intervenció de parts toves del colze.

Epicondilitis i epitrocleïtis del colze.

Transposició i alliberament del nervi cubital.

Extremitat inferior,maluc, genoll i peu.

Osteotomia proximal de tíbia.

Reducció i immobilització de fractura.

Síntesi de tíbia i peroné.

Síntesi endomedul·lar de fèmur.

Artrodesi de genoll.

Artroscòpia i meniscectomia de genoll.

Bursectomia i cirurgia de parts toves del genoll.

Cirurgia de lligaments encreuats de genoll.

Cirurgia de ròtula, osteotomia i recentrat de ròtula.

Pròtesi total o parcial de genoll.

Pròtesi de maluc.

Artrodesi del tars.

Cirurgia dels dits del peu.

Cirurgia dels galindons (hallux valgus o “juanetes”).

Cirugia per fractura del peu o turmell.

QUÈ ÉS LA TRAUMATOLOGIA I LA CIRURGIA ORTOPÈDICA?

La traumatologia és l’especialitat mèdica que es dedica a l’estudi de les lesions de l’aparell locomotor. És una especialitat medico-quirúrgica i els metges que la practiquen són els traumatòlegs o cirurgians ortopèdics. A part de l’estudi i tractament de les lesions, també tracten malalties congènites o adquirides que afecten l’aparell locomotor, especialment aquelles que es poden tractar mitjançant la cirurgia i la implantació de pròtesis o ortèsis.

No obstant, no totes les malalties de l’aparell locomotor són tractades pels traumatòlegs, les malalties que afecten les articulacions són tractades pels reumatòlegs o els rehabilitadors.

Algunes de les malalties que són tractades pels traumatòlegs són: les luxacions, les fractures, lesions de tendons o lligaments, lesions musculars, lesions de la columna vertebral com l’ hèrnia discal i l’escoliosi i els tumors ossis.

QUÈ ÉS UN TRAUMATÒLEG?

Els traumatòlegs són metges especialitzats en cirurgia ortopèdica i traumatologia i són els encarregats d’estudiar i tractar els problemes de l’aparell locomotor (malalties òssies, lligamentoses, tendinoses, musculars).

Es poden tractar aquests tipus de patologies de dues maneres:

Tractament conservador

Els tractaments conservadors es basen en tractaments no agressius com poden ser:

Reduccions òssies, embenats tous (compressius, Velpeau, tapings, Gillchrist, Robert-Jones, etc.),

Col·locació de fèrules i embenats de guix o mitjançant traccions toves o esquelètiques.

Tractament quirúrgic

Els tractaments quirúrgics s’utilitzen en situacions de major gravetat o que requereixin cirurgia com a únic mitjà de solució. Alguns dels casos en què s’utilitza la cirurgia són: per reduir fractures obertes, quan la fractura necessiti d’implantació d’agulles (Kirschner, Steinmann, etc.) implantació de material d’osteosíntesi, claus intramedul·lars, fixadors externs, ciments ossis, injerts d’òs o materials de pròtesi per reemplaçaments articulars.

ESPECIALITATS TRAUMATOLÒGIQUES  I TIPUS DE CIRURGIES

UNITAT DE MALUC

L’articulació de la cadera està formada pel cap femoral i la cavitat acetabular de la pelvis; al tenir una forma esfèrica li permet una mobilitat àmplia.

Els traumatòlegs especialitzats en la cadera, tenen com a prioritat diagnosticar les lesions en la primera fase i frenar l’evolució.  Quan la destrucció articular és avançada, el recanvi protèsic ofereix molt bons resultats.

Les patologies tractades per aquesta unitat són:

Displàsia de maluc.

Artrosi de maluc en l’adult.

Xoc femuroacetabular.

Artrosi de maluc en la tercera edat.

Fractures de maluc.

Necrosi avascular del cap del fèmur en diferents graus.

Pubàlgies inguino-púbiques.

Trocanteritis i malucs en resort.

Els tractaments més utilitzats són:

Pròtesis totals de maluc.

Recanvis de pròtesis de maluc.

Osteotomies.

Infiltracions.

Osteosíntesis.

Factors de creixement.

TÈCNICA MAASH

El servei de traumatologia i cirurgia ortopèdica de l’hospital de Sant Celoni encapçalat pel Dr. Antoni Salvador i el Dr. Albert Broch han desenvolupat una tècnica pionera en la cirurgia de maluc anomenada tècnica MAASH. Aquesta nova tècnica és més conservadora que la tècnica que es feia habitualment per implantar una pròtesi de maluc, els avantatges que ofereix aquesta tècnica és donar un millor confort i una ràpida recuperació al pacient.

En les tècniques convencionals s’elimina la càpsula que subjecta el cap del fèmur en el seu lloc, és per això que poden haver-hi problemes de luxacions. També s’eliminen els tensors i els anclatges de referència, és per això que sovint en resulta una diferència de longitut entre les cames.

La tècnica MAASH conserva la càpsula articular i canvia l’articulació per la pròtesi però es mantenen intactes els grans lligaments de la càpsula i la pròpia càpsula.

Avantatges de la tècnica MAASH

Els avantatges més importants de la tècnica MAASH són:

La ràpida recuperació (el pacient pot tornar en un breu temps a la seva rutina i activitat professional).

Els dies d’ingrés són de 2 a 3  després de la intervenció (el pacient, el dia després de l’intervenció ja es posa de peu i camina).

Una bona simetria de les cames; no existeix diferència de longitut (durant la intervenció al no ser malmesos els dos grans  lligaments anclats a la càpsula, fa que no puguin existir asimetries).

No hi ha risc de luxacions (ja que durant la cirurgia es manté intacte la càpsula articular. És per això que el pacient no necessitarà cap alça supletòria pel wc).

QUI ES POT SOMETRE A LA TÈCNICA MAASH?

Es poden sometre a la tècnica MAASH totes les persones que hagin estat  indicades a un reemplaçament del maluc per un pròtesi. Els pacients sotmesos a aquesta tècnica no poden haver estat  intervinguts anteriorment d’una pròtesi, ja que la càpsula ja no està ntegra.

Aquesta intervenció és ideal per a pacients amb artrosi severa que no hagin estat intervinguts anteriorment.  També és ideal per a pacients amb artrosi de maluc severa que vulguin seguir practicant esport.

Al ser una tècnica que no depèn del balanç muscular sinó del balanç capsular, permet ser utilitzada en pacients d’alt risc de luxació com poden ser: pacients amb demència, pacients amb malalties neuromusculars, i pacients amb fractures intracapsulars de maluc, entre d’altres.

UNITAT DE GENOLL

A la unitat de genoll disposem de les tècniques més avançades per les nostres intervencions. Utilitzem una cirurgia mínimament invasiva realitzant artroscòpies. Però també realitzem intervencions més complexes com poden ser les inplantacions de pròtesi totals o unicompartimentals de genoll.

Cirurgia de preservació articular

L’objectiu principal d’aquesta cirurgia és preservar l’articulació i prevenir una artrosi avançada.

És per això que es realitzen intervencions de realiniament de l’extremitat mitjançant osteotomies.També es realitzen infiltracions d’àcid hialurònic o tractaments amb Factors de creixement per millorar la funció articular i com a efecte analgèsic.

Cirurgia artroscòpica

Mitjançant aquesta tècnica es poden tractar diferents patologies com:

Cirurgia lligamentosa: es poden tractar lesions complexes com lesions del lligament creuat posterior, lesions multilligamentoses causades per accidents o lesions menys complexes com pot ser la ruptura del lligament creuat anterior.

Patologies meniscals: es poden fer tractaments més agressius com pot ser l’extracció del menisc trencat, o més conservadors com pot ser una sutura meniscal.

Cirurgia protèsica

Aquesta cirurgia consisteix en substituir la part articular del genoll malmesa per una artrosi avançada per la implantació d’una pròtesi, aquestes pròtesis  poden ser pròtesi total de genoll (en aquest cas serà substituïda tota l’articulació del genoll) o bé poden ser pròtesis unicompartimentals (en aquest cas la part de l’articulació substituïda serà la que estigui més malmesa).

UNITAT D’ESPATLLA

L’espatlla és una articulació que inclou l’omòplat, la clavícula i l’extremitat superior de l’húmer; és per això què és una articulació complexa.

Aquesta articulació, degut a la seva complexitat, pot ser tractada mitjançant la cirurgia oberta o segons la  patologia també pot ser tractada amb cirurgia artroscòpica.

La tècnica artroscòpica té un abordatge mínimament invasiu i és per això que les incisions seran menors, hi haurà menys dolor, l’estança hospitalària serà més curta i la recuperació funcional més ràpida.

La cirurgia oberta es realitza per la implantació de pròtesis o bé per lesions massives.

Les lesions més habituals són:

Patologia intraarticuar: lesions del rodet glenoideo (SLAP), ganglions paraescapulars, rigidesa,inestabilitat.

Patologia de l’espai subacromial i del manegot dels rotadors: lesions traumàtiques, lesions degeneratives, lesions esportives, síndrome subacromial, tendinitis calcificants…

Patologies traumàtiques agudes i seqüeles de traumatismes.

UNITAT DE COLUMNA

Un dels simptomes que més es tracta a la unitat de columna és el dolor d’esquena, sigui al nivell que sigui (cervical, dorsal, però sobretot el més tractat és el lumbar).

L’objectiu principal d’aquesta unitat és estudiar i tractar la causa del dolor. Els tractaments poden anar des d’un tractament conservador utilitzant fàrmacs, ajudes tècniques i rehabilitació o el tractament quirúrgic, utilitzant cirurgies minimamament invasives.

Els procediments més utilitzats per aquesta unitat són:

Tractament de l’artrosi vertebral. Artrodesi de columna, cirurgia minimamament invasiva i percutànea.

Tractament de l’hèrnia discal, nucleoplàsties, microdisectomies.

Vertebroplàsties, cifoplàsties.

Rizòlisis.

Tractaments de fractures o deformitats de raquis.

Ozonoteràpia.

UNITAT DE TRAUMATOLOGIA I CIRURGIA ORTOPÈDICA INFANTIL

Els nens i els adolecents, pel fet que encara estan en edat de créixer, poden patir patologies amb una connotació especial. Les seves patologies requereixen un tractament diferent a les dels aduts, pel dinamisme i la plasticitat de l’esquelet i també per l’impacte psicològic que pot causar una lesió en aquesta edat.

La unitat de traumatologia i ortopèdia infantil tracta les malalties congènites o de l’aparell locomotor del nen. Alguns exemples són:

Luxació congènita de cadera.

Alteracions de la marxa.

Peu equinovaro congènit.

Alteració d’alineació de les extremitats inferiors.

Coixera en el nen o adolescent.

Peu pla-valgo.

Malformacions congènites de la mà.

Malaltia de Perthes i altres malalties de maluc.

Alteracions de la columna vertebral.

Fractures i luxacions.

Altres malformacions congènites de l’aparell locomotor.

UNITAT DE MÀ I COLZE

L’estructura esquelètica de la mà la formen múltiples ossos, lligaments i articulacions que gràcies a la musculatura extrinseca i intrinseca així com un complexe musculo-nerviós, orquesten una quantitat de moviments en tots els plans amb la màxima precisió i destresa.

La cirurgia de la mà ha de ser meticulosa i poc invasiva ja que la rigidesa en qualsevol nivell pot ser molt invalidant.

Per la complexitat de l’estructura, l’estudi de les patologies de la mà i el colze requereixen un estudi molt acurat i practicar exploracions complementàries. El tractament de cada patologia anirà en funció de la demanda funcional del pacient.

Els procediments realitzats amb major freqüència per aquesta unitat són:

Tractament de la mà reumàtica.

Tractament dels síndromes de compressió neurològica.

Artodesi de canell, dits i carp.

Tractament de patologia tendinosa tumoral.

Tractament de patologia dels dits.

Cirurgia protèsica de la mà, canell i colze.

Rigidesa i inestabilitat de canell, dits i colze.

Tractament de la patologia dels dits.

Tractament de lesions tendinoses agudes o cròniques.

Tractament de les entesopaties del colze (colze de golfista, colze del tenista)

Artroscòpia terapèutica i diagnòstica del canell.

Infiltracions d’àcid hialurònic.

Factors de creixement.

UNITAT DE PEU I TURMELL

El peu és un organ complexe i poliarticulat; per això, qualsevol patologia en aquest nivell resulta invalidant.

Les patologies més freqüents poden ser el dolor, la deformitat i els traumatismes.

Les lesions es poden tractar de diferents maneres: des del tractament conservador amb  embenats, fins a la cirurgia percutànea, cirurgia oberta, osteosíntesi…

Els procediments realitzats per aquesta unitat són:

Cirurgia percutànea de l’avantpeu.

Hallux valgus.

Metatarsàlgies.

Hallux rígidus.

Patologia de peus plans en l’adult.

Patologia dels dits del peu.

Peu reumàtic.

Espolons calcànis i fascitis plantars.

Neuroma de Morton.

Ortesis plantars.

Tendó d’aquil·les.

Peu diabètic.

Artroscòpia de turmell i petites articulacions del peu.

Artrosi del turmell i peu, artrodesi i artroplàstia.

Inestabilitats de turmell.

Infiltracions d’àcid hialurònic.

Teràpia amb factors de creixement.

Valoració d’ortesis plantars.