Baix Montseny Salut

Una atenció sanitària integral de tracte proper, de confiança i amb la màxima qualitat i confortabilitat

Hematologia

Al Baix Montseny Salut comptem amb el Dr. Abel Domingo, metge hematòleg.

HEMATOLOGIA AL BAIX MONTSENY SALUT

El Dr. Domingo està especialitzat en les malalties de la sang i en el diagnòstic, i el tractament de totes les patologies relacionades amb la coagulació.

En el nostre centre, també realitzem controls de Sintrom i analítiques especifiques pel control de les malalties hemàtiques.

QUÈ ÉS L’HEMATOLOGIA?

L’hematologia és l’especialitat mèdica encarregada d’estudiar, diagnosticar, tractar i prevenir les malalties de la sang i dels òrgans encarregats de la seva producció (la medul·la òssia, la melsa o els ganglis entre d’altres.) També s’encarrega dels components de la sang (glòbuls rojos, eritròcits, plaquetes, leucòcits, hemoglobina, plasma, etc.).

L’hematologia engloba diferents activitats dins l’àmbit hospitalari:

 • Diagnòstic biològic i clínic de trastorns que causen hemorràgia o trombosi.
 • Gestió i diagnòstic biològic en el laboratori de determinacions hematològiques bàsiques o especials.
 • Realització dels transplantaments de medul.la.
 • Atenció mèdica a pacients amb malalties hemàtiques en totes les fases del procés.
 • Control dels bancs de sang i dels productes derivats de la sang (hemo derivats) i de la seguretat de les transfusions.
 • Investigació i desenvolupament de nous procediments pel control de malalties hemàtiques.

FUNDAMENTS DE L’HEMATOLOGIA

Totes les cèl·lules que formen la sang provenen d’una cèl·lula mare pluripotencial localitzada en la medul.la òssia. Cada una de les cèl·lules que es formen tenen unes característiques i funcions especifiques. Les principals cèl·lules que formen la sang són: hematies, eritròcits, leucòcits, neutròfils, eosinòfils, basòfils, monòcits, limfòcits i plaquetes.

MALALTIES HEMÀTIQUES

Les malalties hemàtiques afecten la producció de la sang i els seus components, com: glòbuls rojos, glòbuls blancs, l’hemoglobina, les proteïnes plasmàtiques, el mecanisme de coagulació (hemostàsia), etc.

Algunes de les malalties hemàtiques són:

 • Anèmies: anèmia ferropènica, anèmia de Fancoli, anèmia megaloblàstica, anèmia aplàstica, i anèmia hemolítica.
 • Neoplàsies hematològiques: leucèmia, leucèmia limfoide aguda, leucèmia mieloide aguda, leucèmia limfàtica crònica, leucèmia mieloide crònica, limfoma, malaltia de Hodgkin, limfoma no hodgkinià, limfoma limfocític petit, limfoma de cèl·lules de manto, limfoma difús de cèl·lules B grans, macroglobulinèmia de waldenstrom y mieloma múltiple.
 • Trastorns de l’hemostàsia (coagulació) tant en la vessant trombòtica (malaltia tromboembòlica) i també en la vessant hemorràgica (Hemofília, Malaltia de Von Wilebrand)

L’hematologia també inclou el diagnòstic de laboratori de les malalties de la sang i de les malalties sistèmiques. En aquesta vessant diagnòstica, hi trobem l’hematimetria, la morfologia, la citogenètica hematològica, l’eritropatologia, la citrometria de flux i la trombosi-hemostàsia diagnòstica.

PROVES EN L’HEMATOLOGIA

L’hematologia realitza l’estudi de les cèl·lules sanguínies. Algunes de les proves de laboratori més usuals són:

 • Recompte d’eritròcits i hematòcrit.
 • Determinació d’hemoglobina.
 • Recompte de leucòcits.
 • Fórmula leucocitària (recompte diferencial de leucòcits).

TRACTAMENTS

Els tractaments utilitzats en l’hematologia són múltiples. Entre ells hi ha la transfusió de sang, el transplantament de medul·la òssia, la quimioteràpia per les neoplàsies hematològiques, etc.